SMD İletişim Merkezi /ANKARA
SMD Genel Kurulu Memorial Ankara Hastanesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Genel Kurula SMD üyeleri, sağlık sektörü temsilcileri ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından Divan Kurulu Başkanlığı’na Ramazan Kaya, Divan Kurulu üyeliğine Ahmet Yazanel ve Mehmet Kaya seçildi.
SMD Genel Başkan Yardımcısı Hatice Pala Kaya, derneğin son 2 yılda gerçekleştirdiği çalışmaları kapsayan faaliyet raporunu okudu. Tek listeyle yapılan Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) 3. Olağan Genel Kurulu’nda Yusuf Ziya Erarslan yeniden genel başkanlığa seçildi.
SMD yönetim kademesi şu isimlerden oluştu:
Yusuf Ziya Erarslan (YZE Medya Grup Başkanı), Hatice Pala Kaya (Medikal Akademi Gazetesi Ankara Temsilcisi), Selma Bıyıklı Adabaş (Anadolu Ajansı), Nursel Dilek Manavbaşı (Aksiyon Dergisi), Mete Generaloğlu (sağlıkmuhabiri.net), İlkan Işık (TRT Haber), İklim Öngel (Cumhuriyet Gazetesi.)
SAĞLIKTA UZMANLAŞMA SORUNU
Genel Kurul’da konuşan SMD Genel Başkanı Yusuf Ziya Erarslan, Türk medyasında siyaset ve spor haberlerinin hâkim olduğunu, başta sağlık, eğitim ve ekonomi olmak üzere diğer haberlerin bu yoğun gündemde yer bulamadığını vurguladı.
Avrupa’da yazılı ve görsel basının ağırlıklı gündeminin sağlık, eğitim ve ekonomi haberlerinden oluştuğunu hatırlatan Erarslan, ‘’ Sağlık muhabirliği gazeteciliğin en naif, en stratejik ve en çok uzmanlık gerektiren bir alandır. Yan, uzmanlık gerektiren hassas bir alandır. Bir sağlık muhabirinin alanda belirli bir seviyeye ulaşması için en az birkaç yıl bu alanda yoğunlaşması gerekir. Fakat görüyoruz ki, alanda görevlendirilen bir arkadaşımız tam uzman sağlık muhabiri olacakken, başka bir alana kaydırılıyor. Yerine ya stajyer ya da mesleğe yeni başlayan bir muhabir arkadaşımız veriliyor. Ve bu nedenle alanda uzun süredir ‘uzmanlaşan sağlık muhabiri sayısı’ bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az! Medyayı yönetenlerin bu anlayışı değiştirmesi gerekiyor’’ dedi.
EN ÇOK OKUNAN HABERLER SAĞLIK HABERLERİ
Medyanın sağlık haberlerine bakış açısını değiştirmesi gerektiğini belirten Erarslan, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’de bir kaçı dışında gazetelerde ‘sağlık editörü’ istihdam edilmiyor. Oysa her gazete ve televizyonun spor editörü, ekonomi editörü, dış haberler editörü, yurt haberler editörü gibi editöryal kadroları var. Ama sağlık editörleri yok. Sağlık haberleri gazetelerde en çok okunan, televizyonlarda ise en çok izlenen haberlerdir. Buna rağmen sağlık haberleri yeterince yer bulamıyor. Madem ‘her şeyin başı sağlık’ diyoruz o halde haberlerin başı da sağlık olmalıdır. Öte yandan medya kuruluşlarında görev yapan sağlık muhabirleri çok fazla alana baktıkları için kendi alanlarına yeterince zaman ayıramıyorlar. Bu da alanda uzmanlaşamamanın diğer bir nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Sağlık haberciliği tecrübe, birikim ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Sağlık haberleri toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Bu haberlerin uzman sağlık muhabirleri tarafından kaleme alınması hayati önem taşımaktadır. Basın kuruluşları artık bunun farkına varmalıdır. Mesleğimiz için bu olumsuzlukların karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz.’’